Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп поиска строги наказания за горене на американското знаме

29 ноември 2016, 20:44 часа • 1621 прочитания

"На никой не трябва да се позволява да гори американското знаме. Ако някой го направи, трябва да има последствия - може би загуба на гражданство или година в затвора."

Това написа новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в Twitter. Предложението му обаче противоречи на Конституцията на страната.

През 1989 г. Върховният съд на страната постанови в делото "Тексас срещу Джонсън", че ограничаването на правото да се протестира чрез подпалване на националния флаг, би нарушило Първата поправка, защитаваща свободата на словото и личното мнение.

През годините опити за санкции срещу горенето на знамето са предприемали политици и от Републиканската, и от Демократическата партия. Необичайното в случая с Тръмп е идеята му да се отнема американско гражданство за подобно действие. 

Критиците му веднага заявиха, че това е не само подстрекаване на съмишлениците му към крайни действия и проява на авторитарна нагласа на бъдещия президент, но и яростна атака срещу свободата на волеизявлението, гражданските свободи и демокрацията.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес