Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп поиска край на "Зелена карта"

17 май 2019, 05:45 часа • 6463 прочитания

Премахване на лотарията за зелени карти предложи американският президент Доналд Тръмп. Вместо това на нейно място да дойде нова програма на име "Постройте Америка", предаде Нова телевизия.

Идеята на новата схема е да има оценки на база точки - за това кой е подходящ да стане американец. Ако си по-млад, ако имаш по-специални умения и ако знаеш английски език, ще имаш повече шансове - това е идеята на Тръмп.

Припомняме, че всяка година около 55 000 души от целия свят получават правото да пребивават легално и да работят в САЩ през "Зелена карта" - заедно със семействата си.

Едва ли новата идея, която всъщност не е директно на Тръмп обаче ще срещне подкрепата на Конгреса.

"Ако по някаква причина, вероятно политическа, не можем да накараме демократите да одобрят този план основан на заслуги и на висока сигурност, тогава ще го одобрим веднага след изборите, когато си вземем обратно парламента (Камарата на представителите), Сенатът, и, разбира се, поемем президенството", посочи Тръмп, цитиран от БНР

Планът е разработен от зетя на Тръмп и негов старши съветник Джаред Къшнър и от Стивън Милър, съветник, известен с твърдата си линия по въпросите на имиграцията.

Имиграционният план на Тръмп включва предложения за повишаване на сигурността на границата, за да се предотврати незаконното пресичане, като съдържа и правни промени, насочени към ограничаване на потока от мигранти от Централна Америка, търсещи убежище в САЩ.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес