Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп освободи европейските стомана и алуминий от мита за още един месец

01 май 2018, 09:16 часа • 1501 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да удължи с един месец временните изключения за митата върху стоманата и алуминия на Канада, Мексико и Европейския съюз, съобщиха от Белия дом във вторник, пише Politico.

Мярката ще позволи на ключовите съюзници – и три от четирите най-големи търговски партньора на САЩ – да се опитат да договорят отмяна на митата с администрацията на Тръмп. Преди американския държавен глава да удължи крайния срок, по-високите тарифи трябваше да влязат в сила в 00:01 американско време във вторник.

Съобщава се още, че Вашингтон е постигнал предварителни споразумения с три други страни, които също получиха временни изключения – Аржентина, Бразилия и Австралия.

Още една страна, Южна Корея, вече постигна предварителна договорка за постоянно освобождаване от митата върху стоманата, защото се съгласи да намали износа си за САЩ до 70% от средния експорт за последните три години, отбелязва още агенция "Фокус".

„Във всички тези преговори, администрацията е фокусирана върху квотите, които ще намалят вноса, ще предотвратят трансбордирането и ще защитят националната сигурност“, подчертават от Белия дом в декларацията. „Тези споразумения подчертават успешната стратегия на администрацията на Тръмп, която цели да сключи справедливи сделки със съюзниците си, да защити националната сигурност и да отговори на глобалните предизвикателства в стоманената и алуминиевата индустрия“.

Politico коментира, че декларацията дава яснота за това, на каква база се взимат решенията, което до вторник беше загадка за съюзниците на САЩ и те вече се бяха подготвили да наложат ответни мита на американски стоки.

През последните няколко дни министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос и други служители в администрацията обявиха, че страните трябва да избират между квотите и митата – но ЕС, Канада и Мексико отговориха, че очакват пълно изключване, без да трябва да се съгласяват на подобни рестрикции.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес