Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп ограничи зелената карта

23 април 2020, 07:50 часа • 2178 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е подписал заповед за частично спиране на имиграцията в Съединените щати, като заяви, че драстичната мярка ще защити работните места по време на кризата около коронавируса, съобщи АФП.

Мярката засяга хората, кандидатстващи за постоянно пребиваване или зелени карти. Сезонните работници, като имигрантите, жизненоважни за земеделския труд в САЩ, все още могат да влизат. Де факто става въпрос за период от 60 дни и според статистически изчисления, цитирани от CNN, това засяга 26 000 души месечно. Освен това, заповедта не спира съпруги и деца на американски граждани, които обаче нямат американско гражданство, здравни работници, които не са американци, съпруги и деца на американски военни, както и хора, влизащи в САЩ под предлог "национална сигурност".

"За да защитим нашите страхотни американски работници, току-що подписах изпълнителна заповед за временно преустановяване на имиграцията в Съединените щати. Това ще гарантира, че безработните американци от всякакъв произход ще бъдат първи на ред за работни места, докато икономиката ни се отвори отново", каза той пресконференция, предаде БГНЕС.

50 дни след въвеждането на заповедта в сила тя може да бъде преразгледана.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес