Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп намери изход за кризата във Франция - светът да се откаже от Парижкото споразумение за климата

09 декември 2018, 09:41 часа • 3293 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че политическата криза във Франция може да бъде разрешена, ако светът се откаже от Парижкото споразумение за климата и върнем парите на хората, които те плащат в рамките на договора за намаляването на вредните емисии.

"Случващото се в Париж е печално. Може би е настъпило времето да сложим край на нелепия Парижки договор за климата, за който се налага да се плаща прекалено висока цена и да върнем на хората парите под формата на по-ниски данъци", написа американският президент в Twitter.

Тръмп отбеляза, че САЩ са единствената голяма страна, в която вредните емисии са се съкратили през изминалата година, без обаче да посочи конкретни данни и без да уточни за каква статистика говори. Според официалната статистика на американското енергийно министерство през 2017 година понижението на вредните емисии спрямо 2016 година е 0,9%, а спрямо 2005 година - с 14%.

По-рано той се обясни в любов на Франция, където "жълтите жилетки" заявиха, че желаят такъв държавен глава, като него.

От 17 ноември във Франция се провеждат протести срещу високите цени на горивата. Масовите протести в цялата страна са придружавани от сблъсъци с полицията, погроми и палежи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес