Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп на практика съсипа усилията на Обама в борбата срещу климатичните промени

29 март 2017, 08:51 часа • 1930 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която отменя наложени от предшественика му Барак Обама мерки срещу климатичните изменения, предаде БГНЕС.

С подписаната от Тръмп заповед за независимост на енергетиката се прекратява действието на редица приети от Обама мерки, и се дава тласък на добива на изкопаеми горива. Сред отменените инициативи е и план, изискващ отделните щати да намалят въглеродните емисии.

Като аргумент за действията си Тръмп посочи, че тези планове на Обама „вредят на американския бизнес”. Какво всъщност обаче спря той?

На първо място Тръмп прекрати действието на задействан през 2013 година план за борба с последиците от промяната в климата, фокусиран върху три области – намаление на въглеродните емисии, подготовка на инфраструктурата за последиците от климатичните промени и превръщане на САЩ в глобален лидер в борбата с климатичните промени.

Също през 2013 година Обама разпореди на щатските правителства да започнат подготовка за промяната на климата, като беше създаден специален съвет на национално ниво, но сега това отпада.

През 2015 година Обама задейства план с конкретни цели за намаление на вредните емисии – намаление с 32% на вредните емисии до 2030 година спрямо нивото от 2005 година. Планът обаче беше обжалван пред Апелативния съд в окръг Колумбия и затова така и не тръгна реално.

Мораториумът върху програмата на федералното правителство за отдаване на нови земи, собственост на федералното правителство, за разработка на въглищни мини, беше може би най-сериозната инициатива на Обама. Тръмп обаче я отмени.

Последната голяма мярка на Обама по отношение на климата беше заповедта Федералната агенция за защита на околната среда да поеме задачата да защитава водните ресурси на САЩ от замърсяване. Специално агенцията пое грижата на езера и други, малки водни обекти. Тръмп промени и това, защото това бил един от най-лошите примери за федерално управление.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес