Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп и Ким Чен Ун се срещат отново на втора ядрена среща

19 януари 2019, 09:15 часа • 1161 прочитания

Доналд Тръмп и Ким Чен Ун ще проведат втора среща в края на другия месец, обявиха от Белия дом, след като президентът прие севернокорейски емисари в Овалния кабинет, съобщава вестник The Guardian, цитиран от "Фокус".

Ким Йонг Чол, водещ преговарящ за Северна Корея, се срещна с държавния секретар Майк Помпео за около час в хотел във Вашингтон и след това прекара малко повече от час и половина с Тръмп в Овалният кабинет, преди да отиде на обяд с Помпео да обсъдят повече подробности.

След като пратеникът напусна Белия дом, говорителката на Тръмп, Сара Сандърс, направи изявление, потвърждаващо, че ще се проведе още една среща на върха с Ким Чен Ун, но все още не е взето решение за мястото.

Сандърс заяви, че Тръмп и Ким Йон Чол са обсъдили „денуклеаризацията и втората среща на върха, която ще се проведе в края на февруари“.

„Президентът с нетърпение очаква да се срещне с председателя Ким на място, което ще бъде обявено по-късно“, добави тя.

Американските дипломати проучват места в Тихия океан за втората среща на върха, включително Ханой, Банкок и Хавай, като виетнамската столица в момента се разглежда като по-вероятна.

От първата среща на върха в Сингапур през юни, Северна Корея продължи спирането на ядрените и ракетните тестове, а Тръмп отмени съвместни военни учения между американските и южнокорейските сили, но това не доведе до съществено разрушаване на ядрената програма на Пхенян.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес