Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Трансперънси" предложи въвеждане на забрана на офшорни компании

04 април 2016, 17:30 часа • 2250 прочитания

Международната неправителствена организация „Трансперънси Интернешънъл“ предложи да бъде въведена забрана за офшорни компании след скандала с изтичането на Panama Papers (Панамски документи), предава Интерфакс.

„Глобалното разследване на използването на офшорните компании от богати и високопоставени служители показва, че мрежа от юристи, банкери и политици по цял свят укриват незаконно богатство. „Трансперънси Интернешънъл“ призовава международната общност да действа незабавно и да приеме необходимите антикорупционни закони, за да забрани тайните компании“, се казва в публикувано в понеделник съобщение от организацията.

Огромното изтичане на поверителна информация разкрива как богатите и влиятелни хора са използвали данъчните райове да укриват своето богатство, предаде BBC. 11 милиона документа изтекоха от една от най-потайните компании в света, панамската правна фирма „Мосак Фонсека“. Те показват как фирмата е помагала на клиентите си да перат пари, да избягват данъци и да заобикалят санкции.

От компанията отбелязват, че вече 40 години работят без да са били упреквани и никога не са обвинявани с престъпления.

Документите показват връзки със 72 настоящи или бивши държавни лидери, включително премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон, който има недеклариран интерес, свързан с богатството на съпругата му и сега е призоваван да подаде оставка.

Документите разкриват още предполагаем обръч за пране на милиарди долари с участието на близки приближени на президента Владимир Путин.

Жерар Райл, директор на Международния консорциум на разследващите журналисти, казва, че документите покриват ежедневната дейност на „Мосак Фонсека“ за последните 40 години.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес