Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Товарен влак дерайлира в Охайо (ВИДЕО)

05 март 2023, 13:11 часа • 1443 прочитания

Товарен влак дерайлира в американския щат Охайо. Около 20 от общо 212 вагона на влака на транспортната компания Norfolk Southern са излезли от релсите, съобщава Nexta.

Това не е първият подобен инцидент през последния месец в Охайо. На 3 февруари влак, превозващ токсични химикали, дерайлира близо до град Ийст Палъстийн. Избухна пожар и облакът от него се разстла над малкия град. Хиляди бяха евакуирани и в продължение на 5 дни не можеха да се върнат по домовете си.

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, която участва в акцията след инцидента, публикува списък на товара на влака. Според него в 11 от вагоните са били превозвани химикали с потенциално токсично въздействие, пише Би Би Си. Някои от тези контейнери изтекоха или изгоряха по време на инцидента. Някои от химикалите на борда, които предизвикват безпокойство, са винилхлорид, бутил акрилат, бензол, етилов хексил акрилат и етиленгликол монобутил етер. Винилхлоридът и бутил акрилатът са основните два химикала, изпуснати при инцидента, съобщават от Агенцията за опазване на околната среда в Охайо за "Вашингтон пост".

Особено голям е страхът от дългосрочните последици от освободения химикал винилхлорид. Той се счита за канцерогенен, пише АРД. Снимки показват облак черен дим, който се носи из района след аварията. Жителите съобщават също, че въздухът мирише на изгоряла пластмаса.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес