Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Това разби сърцето ми": Байдън и Харис посетиха засегнати от урагана "Хелън" райони (ВИДЕО)

03 октомври 2024, 06:11 часа • 491 прочитания

Американският президент Джо Байдън и неговата вицепрезидентка Камала Харис посетиха днес няколко щата по Атлантическото крайбрежие на САЩ, опустошени от урагана „Хелън“ - бедствие, което Доналд Тръмп също използва в предизборната си кампания, предаде Франс прес.

Байдън пристигна в Южна Каролина в ранния следобед, а след това се отправи към съседния щат Северна Каролина, който беше най-тежко засегнат с повече от 70 жертви. Ураганът „Хелън“ отне живота на най-малко 162 души, според предварителния данни за загиналите, и причини значителни щети вследствие на внезапните и опустошителни наводнения.

ОЩЕ: Байдън обвини Тръмп в "лъжа" за справянето с урагана „Хелън“

Какво видя?

След това президентът прелетя с хеликоптер над Ашвил, град с почти 100 000 жители в планината Апалачи, където навсякъде се виждат спиращи дъха щети след урагана. Наводненията са отмили мостове и са напълнили езерата с отломки, сградите са разрушени, а пътищата непроходими.

"Това, което видях там, разби сърцето ми", заяви Джо Байдън в социалната мрежа "X". "На място обаче видяхме хора, които помагат на своите съседи, доброволци и служители, стоящи рамо до рамо, и хора, които разчитат един на друг. Ето това е Америка“, добави той.

Възстановяването ще изисква „милиарди долари и много години“, предупреди министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас на борда на президентския самолет. „Има населени места, които буквално са заличени“, добави той.

ОЩЕ: Над 1 млн. американци са все още без ток след урагана "Хелън"

Белият дом съобщи, че президентът ще пътува и до Флорида и Джорджия - два щата, също засегнати от урагана. Някои от тези засегнати от бедствието щати са от решаващо значение за президентските избори на 5 ноември.

„Тук съм, за да ви благодаря и да ви изслушам“, каза вицепрезидентката и кандидатка за президент на Демократическата партия Камала Харис по време на посещение в центъра за спешни операции в Огъста, щата Джорджия.

Харис поздрави службите за спешна помощ за усилията им да „посрещнат нуждите на хората“.

ОЩЕ: Най-малко 116 души са загинали при преминаването на урагана "Хелън" (ВИДЕО)

Посещавайки център за временно настаняване, вицепрезидентката раздаде и храна на семействата, засегнати от урагана, и получи бурни овации на тръгване.

Байдън обяви, че мобилизира още 1000 войници за спасителните операции в Северна Каролина, в допълнение към хилядите спасители и членовете на Националната гвардия, които вече работят на терен.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес