Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Washington Post се самоопроверга за Тръмп и негово твърдение за изборна измама

16 март 2021, 05:53 часа • 2066 прочитания

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп похвали The Washington Post, след като изданието призна, че му е приписало думи в една от статиите си, които той никога не е произнасял. Новината беше съобщена от ТАСС, като държавната руска информационна агенция се позовава на публикация на Доналд Тръмп в Туитър.

"The Washington Post току-що публикува ревизия относно невярно съдържание на телефонния ми разговор за изборна измама в Джорджия", пише Тръмп. "Макар да оценявам преоценката, която веднага прави целия лов на вещици в Джорджия несъстоятелен, оригиналната публикация беше фалшива от самото начало", обясни позицията си бившият президент. "Във всеки случай благодаря на The Washington Post за корекцията", добави републиканецът.

Изданието преди това придружава статията, публикувана през януари, с коментар, в който признава, че в оригиналната ѝ версия на Тръмп се приписват думи, които той не казва. В новото издание са коригирани както заглавието, така и цитатите. "Два месеца след публикуването на този материал, държавният секретар на Джорджия публикува аудиозапис от телефонния разговор на президента Доналд Тръмп през декември с ръководителя на екипа за разследване на изборите. Тръмп не каза на следователя да "намери измама" и, че ще стане "национален герой", ако го направи", признава вестникът.

През януари медията публикува материал, според който Тръмп се е обадил на ръководителя на разследващия екип в Джорджия в края на миналия декември и ѝ е казал, че трябва да "намери фалшификати" на изборите в щата на 3 ноември. Вместо това, Тръмп я призовава да обърне внимание на ситуацията в окръг Фултън, където тя ще "открие невероятни неща, измама", която според него идва от "наистина надеждни източници", според аудиозапис на разговора, публикуван по-късно.

Първоначално изданието се позовава на мнението на експерти, които считат думите на Тръмп за опит да се намесят в продължаващото разследване и заявяват, че те могат да бъдат разглеждани като пречка за правосъдието или друго престъпление.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес