Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The New York Times: Заможен републиканец, мразещ Тръмп, поръчал досието му

13 януари 2017, 16:50 часа • 2265 прочитания

Подръжник на републиканците в САЩ стои зад изготвянето на компрометиращия материал за новоизбрания президент на щатите Доналд Тръмп. През 2015 година той наел частната фирма Fusion GPS и ѝ поръчал да изготви компромат срещу Доналд Тръмп, пише The New York Times.

Въпросният привърженик на Републиканската партия бил заможен финансов донор на републиканците, настроен силно против Тръмп.

Той вложил лични средства, за да поръча на фирмата Fusion GPS да направи досие със скандални факти около милиардера , свързани с бизнеса му с недвижими имоти и с личните му слаби места, посочва изданието. Това се случило още през септември 2015 година, веднага след като Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент.

Фирмата, чието седалище е във Вашингтон, събирала месеци наред сведения за Тръмп. Тогава начело на Fusion GPS е бил журналиста Глен Симпсън, известен с материалите си, плод на разследвания. През юни 2016 година Симпсън наел бившия британски агент от МИ-6 Кристофър Стийл, който всъщност изготвя досието.

Разработки за Тръмп са били финансирани също от групи и донори, които подкрепяли кандидатурата на Хилари Клинтън за президент.

Анонимният документ, в който се говори, че някакви „руски агенти” разполагали с компроматираща информация за Тръмп, беше разпространен от изданието BuzzFeed, което уточни, че докладът е писан от „човек, който се представя като екс служител на британското разузнаване”.

Actualno.com припомня, че по-рано днес (13.01.)  Доналд Тръмп обвини в Twitter политическите си противници и „шпионин неудачник” в разпространение на слуховете за това, че съществувало негово досие с компрометиращи сведения.

 

 

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес