Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Терористът от Манхатън може да бъде осъден на смърт

02 ноември 2017, 06:45 часа • 1605 прочитания

Задържаният за терористичното нападение в Манхатън отпреди денонощие Сайфула Саипов вече е с официално повдигнати обвинения по случая. Те са две - за подкрепа, включително финансова, на терористичната групировка "Ислямска държава" и за убийството на осем души. По второто обвинение възможното наказание е смърт.

Именно смърт за узбека поиска американският президент Доналд Тръмп със свой пост в Twitter. Тръмп написа, че терористът "искал да закачи знаме на ИД в болничната си стая". Припомняме, че Саипов беше прострелян от полицай.

Оказа се и, че терористът имал в себе си няколко ножа, но не е успял да ги използва, пише БГНЕС, позовавайки се на The New York Times. Пред съда Саипов признал, че искал да направи и втори атентат.

Междувременно властите в САЩ заловиха втори узбек, свързан с атентата - Мухамадзоир Кадиров. Кадиров е локализиран и властите се опитват да съберат всякаква налична информация за него, каза на пресконференция в Ню Йорк представител на ФБР. За момента не се съобщава какви са мотивите за неговото задържане.

8 души загинаха, а 12 други бяха ранени, след като в Манхатън в близост до мемориала на Световния търговски център Саипов връхлетя с пикапа си във велосипедна лента, където помете велосипедисти и пешеходци. След това мъжът се блъсна и в училищен автобус и излезе от превозното си средство, крещейки "Аллах е велик" и държейки в ръцете си пушка за пейнтбол и въздушна пушка, преди да бъде неутрализиран.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес