Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тежката съдба на хаитянските деца, обречени да бъдат роби

29 август 2017, 12:25 часа • 8732 прочитания

Наричат тези хаитянчета деца „реставек” – креолски идиом от френското "rester avec" (оставам с някой друг). В Хаити е силно разпространена практиката за даване на деца от бедни семейства на по-заможни хора, където храненичетата работят часове наред, за да заслужат покрива и храната си. В това положение е всяко 15-то дете в Хаити.

Някои напускат семейството си на 4-годишна възраст, а мнозинството – на 7-8 години. Отиват да работят не при богати хора, а просто при такива, където мизерията не е чак толкова голяма като в дома им. В приемния си дом децата перат, чистят, готвят и носят вода от кладенци по 14-15 часа на ден.

Журналистът Жан-Робер Каде е бивш „реставек”, посветил живота си на борбата с това явление. Той си спомня, че децата като него не са имали спомен кога са се родили, нямат и актове за раждане, защото на практика са били роби.

За изнурителния си труд хранениците не получават възнаграждение, а само малко храна и легло. В повечето случаи се хранят отделно от новото си семейство и им дават почти негодна храна. Много от тях са облечени в дрипи. Почти никое от тези деца не ходи на училище – нямат време, а и на приемното семейство това му излиза по-скъпо. За най-малкото провинение ги бият.

Каде разказва, че когато би на 8 години трябвало да носи на гръб дъщерята на хазаите до детската градина, а вечер да я взима обратно. „Не ни разрешаваха да говорим, ако не ни попитат нещо”, казва ветеранът реставек.

Около 60% от тези деца са момичета и често стават жертва на изнасилвания и други престъпления на сексуална основа в приелото ги семейство, информира БГНЕС.

Като дете Каде станал свидетел на наказанието на момиче реставек. То било хвърлено на земята и наобиколено от жени, които го удряли. Накрая напъхали в него люта чушка. Тогава възневидях възрастните, признава Каде, който плакал заедно с жертвата.

Официално децата реставек могат да се върнат у дома, но това почти сигурно би ги обрекло на гладна смърт – в голяма бедност живеят 62% от хаитяните, а половината от възрастното население са безработни.

БВП на глава от населението в страната е 761 долара – това поставя Хаити на 166-то място в класацията. Когато децата реставек пораснат, ги гонят от приемния дом и те попълват множеството на хаитянските безработни, без да имат каквото и да е образование или някаква надежда за бъдещето.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес