Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тед Круз ще се кандидатира за президент на САЩ през 2016

22 март 2015, 09:12 часа • 13808 прочитания

Сенаторът републиканец от Тексас Тед Круз е първият политик, който влезе в битката за Белия дом. Той ще участва в президентските избори в САЩ през ноември 2016 г., съобщава в. Huston Chronicle.

Очаква се 44-годишният Круз официално да обяви своето решение в понеделник, в реч в един от университите в щата Вирджиния.

Круз е роден в Канада. Баща му е кубинец, майка му - американка. През 2014 г. политикът се отказа от канадско гражданство. Сенатор е от януари 2013 година. Той е първият политик от латиноамерикански произход, който бе избран за сенатор от Тексас. Круз е яростен критик на политиката на президента Барак Обама, по-специално на реформите му в сферата на здравеопазването.

Заедно с Круз, в битката за правото да представляват Републиканската партия в президентските избори вероятно ще влязат най-малко десет души. Сред тях са бившият губернатор на Флорида Джеб Буш - брат на бившия президент Джордж У. Буш, губернаторът на щата Ню Джърси Крис Кристи, сенаторите Марко Рубио и Ранд Пол, губернаторът на Уисконсин Скот Уокър, бившият губернатор на Арканзас Майк Хъкаби и конгресменът Пол Райън.

Най-вероятните кандидати от Демократическата партия се смятат бившият държавен секретар и бивша първа дама Хилъри Клинтън и вицепрезидентът Джо Байдън. Те също още не са обявили официално решението си да участват в президентската надпревара.

Сегашният президент Барак Обама вече не може да се кандидатира за поста. Той завършва втория си и последен по силата на Конституцията на САЩ четиригодишен мандат.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес