Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Стадният имунитет не е опция

12 октомври 2020, 20:00 часа • 3239 прочитания

"Никога в историята на общественото здраве стадният имунитет не е бил използван като стратегия за реакция на огнище, камо ли на пандемия“. Това обяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуален брифинг, цитиран от БГНЕС.

"Това е проблематично от научна и етична гледна точка", каза той. "Да се позволи на опасен вирус, който не разбираме напълно, да се пусне на свобода, е просто неетично. Това не е опция", категоричен бе ръководителят на СЗО.

По неговите думи медицината не разполага с достатъчно знания за имунитета срещу COVID-19. Въпреки че той се изработва в рамките на няколко седмици, все още не е известно колко силен се явява имунният отговор и каква е неговата продължителност. Той може да е различен при различните хора. Гебрейесус припомни за различни случаи, когато е било регистрирано вторично заразяване при вече преболедували пациенти.

Преди седмица от организацията изказаха предположение, че около 10 процента от световното население може би вече се е заразило с коронавирус. Като се има предвид, че според статистиката на ООН населението на света в момента е 7,8 милиарда души, това означава, че стотици милиони хора може би са се заразили с коронавирус – доста повече, отколкото показват настоящите данни, според които заразяванията наброяват близо 35 милионa. Оценката на СЗО означава, че огромното мнозинство от хората нямат антитела срещу вируса и са застрашени от заразяване.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес