Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Приемът на трансмазнини в бедните страни води до сърдечни болести

07 декември 2021, 23:15 часа • 1737 прочитания

Приемът на вредните трансмазнини, съдържащо се в храните в по-бедните държави продължава да е висок, което е причината там да има най-голям брой страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация, цитиран от Ройтерс.

По-богатите страни обаче отчитат напредък при отстраняването на трансмазнини от хранителния режим, сочи още документът. Това са изкуствени съединения с дълъг срок на годност, използвани при приготвянето на пържени храни, сладкиши, бисквити, готварско олио и пакетирани продукти. Консумацията им може да повиши нивата на холестерол в човешкото тяло и да създаде риск от сърдечни заболявания.

"Можем да отстраним тази нездравословна мазнина и да я заменим със здравословни продукти," призова Франческо Бранка от СЗО. Според него това ще предотврати всяка година около 500 хиляди смъртни случаи в резултат на сърдечно-съдови болести. 40 държави провеждат политика за отстраняване на промишлено произведените трансмазнини от хранителните вериги до 2023 г. - цел, поставена от здравните министри през май 2018 г., се казва в доклада на СЗО. Това защитава 1,4 милиарда души.

Държавите, където се използват най-много трансмазнини в храните обаче все още не са предприели действия и политики за промяна. "Все още има да извървят дълъг път за постигане на целта на СЗО", се казва в доклада, цитиран от 24 часа. Десет от 15 държави, в които има най-много страдащи от сърдечно-съдови заболявания в резултат на употребата на трансмазнини, не са приели мерки. Посочени са Египет, Иран, Мексико, Азербайджан, Еквадор, Пакистан, Република Корея, Бутан, Непал и Австралия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес