Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдебен иск на 12 щата срещу Байдън заради Парижкото споразумение

09 март 2021, 07:14 часа • 2153 прочитания

Правителството на Мисури и други 11 щата на САЩ заведоха дело срещу президента Джо Байдън и неговата администрация за подписване на указ за защита на общественото здраве и околната среда, информира ТАСС. Според "Fox News", ищците смятат, че разширяването на правомощията на федералните регулатори може да причини сериозни икономически щети. Към делото са се присъединили Арканзас, Аризона, Индиана, Канзас, Монтана, Небраска, Охайо, Оклахома, Южна Каролина, Тенеси и Юта. То е предявено от главния прокурор на Мисури Ерик Шмит.

В петицията се посочва, че съгласно текста на декрета, федералните власти могат да одобрят суми за социални разходи за парникови газове. Това може да стане причина за въвеждане на нови разпоредби, което ще доведе до допълнителна финансова тежест за обикновените жители на страната. Според ищците декретът нарушава принципа на разделение на властите. Междинните оценки на работната група на Байдън в петицията възлизат на общо 9,5 трилиона щатски долара за тези публични разходи.

Припомняме, че Байдън още в първия си ден на управление подписа указ за връщане на страната към нейните задължения по Парижкото споразумение за климата, което предвижда радикално намаляване на парниковите газове. През 2018 г. Доналд Тръмп, който тогава беше ръководител на Белия дом, реши да се оттегли от споразумението, което според него забавя развитието на американската икономика.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес