Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съд в САЩ постанови 2 млрд. долара обезщетение на онкоболни заради Roundup

14 май 2019, 13:41 часа • 4645 прочитания

Съдебни заседатели в Калифорния задължиха компанията Bayer да изплати над 2 млрд. долара на съпрузи, заболели от рак след използването на хербицида Roundup.

Съпрузите били диагностицирани през 2011 и 2015 година, в момента и двамата са в ремисия. Според тях причина за болестта им е хербицидът Roundup, който те използвали над 30 години.

Съдебните заседатели стигнали до извода, че от Bayer не са предупредили купувачите на хербицида за това, че той може да предизвика рак. По информация на следващата съдебна инстанция вероятно ще намали сумата.

От Bayer вече заявиха, че ще обжалват присъдата.

В САЩ срещу Bayer са подадени над 13 хил. иска заради Roundup. Два от тях вече са разгледани и са присъдени компенсации на стойност около 150 млн. долара.

Хората започната да търсят правата си след като през 2015 година Международната агенция по изучаване на рака призна глифозата, който се съдържа в хербицида за "вероятно канцерогенен за човека."

Хербицидът Roundup се произвежда от 70-те години на миналия век от компанията Monsanto, която Bayer през 2016 година купи за 66 млрд. долара.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес