Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици хиляди се простиха с Фидел Кастро (СНИМКИ)

30 ноември 2016, 07:55 часа • 1496 прочитания

Стотици хиляди кубинци присъстваха на тържествената церемония, отдаваща почит на Фидел Кастро. Присъстваха предимно леви лидери на страни от Латинска Америка, а от Европа единственият дошъл беше гръцкият премиер Алексис Ципрас, но имаше представители от по-нисък ранг на европейски държави. Нямаше го обаче руският президент Владимир Путин. При новината за смъртта на Кастро кубински емигранти, главно в САЩ, организираха истински тържества, особено по улиците на Маями. Прахът на Фидел Кастро напусна столицата Хавана към Сантяго де Куба, предаде БГНЕС.

 

Под погледа на Фидел Кастро и аржентинския му съратник и партизански лидер Че Гевара, чиито гигантски портрети се вееха над Площада на революцията, почти милионната тълпа отдаде окончателната си почит към "Команданте" в отсъствието на повечето държавни глави от западните държави, но и на китайския президент, на руския, на иранския … макар смятани за "приятели" на Куба.

 

Студенти, държавни служители, полицаи и военни, много от тях отново в униформи за случая, изпълваха както емблематичния площад, така и околните улици. "Да живее революцията!", "Фидел, Фидел!", скандираше тълпата малко преди началото на церемонията в 19:00 часа (02:00 часа българско време).

 

"Днес хората от Латинска Америка са по-обединени от всякога!", започна еквадорският президент Рафаел Кореа, който първи говори сред настоящите лидери на Латинска Америка от левицата.

Президентите на Венецуела Николас Мадуро, на Боливия Ево Моралес и Даниел Ортега на Никарагуа също присъстваха на церемонията, заедно с най-висшите кубинските лидери, включително президента и брат на Фидел, Раул Кастро.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес