Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Статуята на Христофор Колумб в Мексико Сити ще бъде прибрана от властите

11 октомври 2020, 11:06 часа • 5439 прочитания

Статуята на Христофор Колумб на главния булевард на Мексико Сити, беше премахната от столичните власти - , два дни преди протестиращите да се опитат да я съборят по време на честването на пристигането на испанския мореплавател в Америка, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“. Фигурата на Колумб беше демонтирана и отстранена от туристическия булевард „Реформа“, в координация с културните институции, се казва в изявление на Министерството на културата.

Заедно с тази на генуезкия мореплавател, четири статуи на францискански мисионери, включително Бартоломе де лас Касас, са прибрани за възстановяване. Групи активисти призоваха за протест, наречен "Да го съборим" за идния понеделник, 12-ти октомври - датата, на която се отбелязва пристигането на Колумб в Америка през 1492 г. В Мексико се отбелязва като "Ден на Колумб". Монументът, който вече е претърпявал щети през 1992 г., е първият паметник, монтиран на булевард „Реформа“ през 1877 г. Кметът на Мексико Сити Клаудия Шейнбаум намекна, че след възстановяването му паметникът не може да се върне на същото място.

По-рано президентът Андрес Лопес Обрадор оповести, че Църквата и испанската монархия трябва "да изнесат публично извинение на местните народи, претърпели най-позорните зверства" по време на завоеванието. Подобно искане беше отправено от мексиканския президент през март миналата година и предизвика неспокойствие сред властите в Испания.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес