Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Списъкът на САЩ с "олигарсите на Путин" - начело е Медведев, включен е целият руски елит

30 януари 2018, 09:30 часа • 8626 прочитания

Руският премиер Дмитрий Медведев е начело на дългоочаквания списък с руски политици и олигарси, приближени до руския президент Владимир Путин, който администрацията на американския държавен глава Доналд Тръмп изготви като част от приетия в края на лятото на 2017 година законов пакет, позволяващ налагане на санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея.

Голямата изненада в случая е, че списъкът с "олигарсите на Путин", изготвен от американското финансово министерство, се оказа чисто информативен – засега. Включените в него имена все още не са обект на санкции от страна на САЩ, но биха могли да станат в бъдеще. Всъщност, ако бъдат наложени санкции, те ще са следните – замразяване на каквито и да е техни активи на американска територия, невъзможност да се прави бизнес на американска територия или с американски юридически лица и забрана за пътуване на територията на САЩ. Реално сега основното колебание за налагане на санкции е дали включените в списъци лица финансират и в какъв размер руския отбранителен и разузнавателен сектор.

Списъкът, публикуван от редица американски и руски медии, включва 114 руски граждани на държавна служба в Руската федерация, 42-ма от които са директно свързани с Путин. Отделно в него има 96 руски бизнесмени, като всеки от тях има състояние от поне 1 млрд. долара.

Освен Медведев, изключително популярни други имена са тези на началника на кабинета на Путин Антон Вайно, заместниците на Вайно Серей Кириенко и Алексей Громов, ръководителят на пресслужбата на Кремъл Дмитрий Песков, "сивият кардинал" на Путин Владислав Сурков, говорителят на горната камара на руската Дума Валентина Матвиенко, ръководителят на "Роснефт" и буквално дясна ръка на Путин що се отнася до отношенията му с руския "бизнес" елит Игор Сечин, началникът на ФСБ (наследникът на КГБ и еквивалент на американското ФБР) Александър Бортников, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, председателят на Думата Сергей Наришкин, който е и в черния списък със санкции на ЕС и който беше канен от лидера на "Атака" Волен Сидеров преди малко повече от 3 години в България, след като беше санкциониран от ЕС и нямаше право да влиза на територията на Съюза, известните в цял свят руски олигарси Роман Абрамович, Олег Дерипаска, Генадий Тимченко, който на практика имаше картбланш от Путин да поеме организацията по изграждането на "Южен поток" в България заедно с консорциум, свързван с Делян Пеевски, Михаил Прохоров, както и главният прокурор на Русия Юрий Чайка, гостувал в България през есента на миналата година. Това са само част от имената в безкрайно дългия американски списък.

Извън този списък обаче, според CNN американското финансово министерство е представило втори, класифициран списък пред Конгреса. В него има имена, които липсват в първия списък и освен това информацията на американската телевизия сочи, че там са включени субекти с нетен оборот от поне 2 млрд. долара през 2016 година, като в тези субекти руската държава има поне 25% участие. Реално този списък дава оценка как ще повлияят евентуални санкции върху тези субекти на руския публичен дълг.

Решението засега да няма ефективни нови санкции предизвика гнева на Елиът Енгел, основната фигура на демократите в Комитета по външна политика към Камарата на представителите. Той обяви, че "му е писнало" от протакането на администрацията на Тръмп спрямо "тези, които атакуваха американската демокрация през 2016 година". "Държавният департамент казва, че заплахата от санкции ще попречи на нова порция агресивно поведение от Русия - как пречиш на атака, станала преди две години и на атака, която протича сега", попита Енгел.

Припомняме, че първите санкции, които САЩ въведе спрямо Русия, бяха от 2014 година - заради анексирането на Крим от Руската федерация. Сега Песков, който е част от списъка, обвини САЩ, че иска да подклажда напрежение преди руските президентски избори, които ще се проведат на 18 март.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес