Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спецпрокурор поиска възобновяване на дело срещу Доналд Тръмп

27 август 2024, 06:25 часа • 897 прочитания

Специалният прокурор Джак Смит поиска от федералния апелативен съд на САЩ да отмени решението на съдията по делото за прекратяване на делото срещу бившия президент Доналд Тръмп за укриване на класифицирани документи след напускането му на Белия дом, предаде БГНЕС. 

Още: Тръмп ще стартира своя платформа за криптовалути

Грешки по всички параграфи

В писмените си аргументи Джак Смит критикува съдията от Флорида Айлин Канън, че е сгрешила по всички параграфи, когато на 15 юли е решила, че назначаването му за специален прокурор по това дело и финансирането на работата му нарушават разделите от Конституцията, отнасящи се до назначенията и разходите.

При вземането на това решение тя „се е отклонила от авторитетната съдебна практика на Върховния съд, тълкувала е неправилно законите, разрешаващи назначаването на специален прокурор, и не е взела предвид в достатъчна степен дългогодишната традиция на назначаване на специални прокурори от министрите на правосъдието“, заяви той.

„Неговите разсъждения биха могли да застрашат утвърденото функциониране на Министерството на правосъдието и да поставят под въпрос стотици назначения в изпълнителната власт“, включително в отбраната, дипломацията и Министерството на финансите, добави Джак Смит.

Делото

По това дело, едно от четирите наказателни производства срещу Доналд Тръмп, той е обвинен, че е застрашил националната сигурност, като е съхранявал тези документи, включително военни планове и информация за ядрени оръжия, в частната си резиденция след края на президентството си, вместо да ги предаде на Националния архив, както изисква законът.

Още: Бионсе заплаши Доналд Тръмп със съд (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес