Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Sohu: Нападение срещу Русия през Северния полюс ще донесе на САЩ големи проблеми

18 януари 2022, 18:09 часа • 14681 прочитания

САЩ съсредоточава големи сили в Аляска, като заплашва именно там да пренесе нова точка на напрежение в отношенията с Русия. Това пише китайското издание Sohu в свой анализ.

Преди време американската армия обяви намерението си да разположи 150 изтребители F-22 и F-35 от пето поколение на територията на Аляска. Самолетите ще бъдат разположени по такъв начин, че в обсега им да попада Русия. Според китайски експерти тази маневра е ясен сигнал за Руската федерация и тя трябва да се подготви за евентуално неблагоприятно развитие на събитията.

„Пентагонът изпраща бомбардировачи, самолетоносачи и други тежки оръжия до границите на своите противници. Така той се опитва да сплаши опонентите си, като им демонстрира военната си мощ“, пише в материала на китайското издание, преведен от "ПолитРоссия".

Висши служители на Пентагона също дават сигнал, че Съединените щати планират да засилят дейността си в богатата на природни ресурси Арктика, продължава изданието. И добавя: Северната полярна област е най-вероятната посока за американски въздушен удар срещу Русия. Пентагонът, в случай на атака срещу Руската федерация, ще разчита на удар през Северния полюс, тъй като това е най-краткият път за американските бойни глави, допълват в материала.

Евентуален подобен опит обаче заплашва американските военни със сериозни проблеми, смятат от Sohu. Според тяхната оценка руската армия има стратегическо предимство в този регион, тъй като е разположила там значителни военни сили, изгражда нови бази и летища и разполага с военна техника, предназначена да работи при изключително ниски температури. Москва е с няколко стъпки пред конкурентите си затова Вашингтон трябва трезво да прецени своите възможности преди да вземе решение за драстични действия, се казва още в материала.

В американското издание The Hill впрочем също преди дни излезе материал на Итън Браун, ветеран от военновъздушните сили на САЩ и старши сътрудник по отбраната към Изследователския център към Белия дом и Конгреса, в който се посочва, че САЩ и съюзниците им трябва да обмислят използването на Арктика като открито поле за по-тясно военно сътрудничество помежду си и като начин за ефективно възпиране на руските военни амбиции.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес