Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смущаващ запис за застрелян от полицията чернокож в САЩ разбуни духовете (ВИДЕО)

13 март 2017, 08:51 часа • 3874 прочитания

Американските телевизионни канали показаха в неделя видеозапис, който хвърля светлина върху събитията, предизвикали протести и погроми в САЩ през 2014 година след убийството на чернокож от полицията.

Става въпрос за запис от времето, предшестващо убийството на младия чернокож Майкъл Браун от полицията в град Фъргюсън, щата Мисури. То предизвика многохилядни протести, които продължиха няколко месеца и неведнъж преминаваха в безредици, припомня БГНЕС.

Записът е разпространен от американския режисьор Джейсън Полак, който засне по-рано документален филм за смъртта на Браун. Според журналисти от американските медии, сред които The New York Times и CNN, на записа, направен он камерите за наблюдение в магазина, се вижда как Браун предава на един от продавачите малък пакет с марихуана и получава срещу това стек цигари. След това чернокожият оставя цигарите в магазина и излиза.

Както подчертават местните медии, записът, чиято истинност засега не е потвърдена официално, има голямо значение, защото поставя под съмнение заявлението на полицията, направено скоро след като Браун е застрелян от белия полицай Дарън Уилсън. Тогава силите на реда публикуваха само един фрагмент от запис на камера за наблюдение в същия магазин, от който се вижда как младият чернокож мъж изнася стека с цигари и отблъсква един от служителите в магазина. Записът бе представен като доказателство, че Браун е извършил кражба в магазина. Сега се изяснява, че „откраднатите” цигари, по всяка вероятност, са негови, макар и получени в резултат на незаконна замяна.

Убийството на Браун привлече огромно внимание на обществото и медиите в САЩ. Една от причините за това беше, че, според очевидци, полицаят е стрелял, когато Браун е бил с вдигнати ръце. Полицаят така и не бе обвинен. Тогава Министерството на правосъдието на САЩ подложи на сериозна критика властите във Фергюсън. Установено бе, че полицията на града се е отнасяла с предубеждение към тъмнокожото население и системно е нарушавала правата му. В резултат на това бяха отстранени от постовете си много официални лица.

В продължение на много месеци след убийството на Браун, както във Фъргюсън, така и в много други американски градове редовно се провеждаха протестни акции срещу расовата дискриминация и прекалената твърдост в действията на полицията. Многохилядни демонстрации нерядко преливаха в безредици, имаше случаи на мародерство, използване на бутилки със запалителна течност от демонстранти, употреба на огнестрелно оръжие.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес