Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънчевите ултравиолетови лъчи убиват коронавируса само за 5 минути

29 юни 2021, 15:12 часа • 8727 прочитания

Ултравиолетовата слънчева светлина може почти напълно да деактивира частиците на новия коронавирус само за 5 минути. Това е заключението, до което са стигнали американски учени, чиито резултати от изследванията са публикувани на bioRxiv.

„Нашите наблюдения показват, че ултравиолетовото лъчение може много бързо да деактивира вируса SARS-CoV-2 и HCoV-NL63 и да предпази човешките клетки от инфекция“, пишат изследователите.

Много учени досега смятаха, че на открито частиците на SARS-CoV-2 живеят много по-малко - поради ултравиолетовото лъчение на слънцето. В същото време учените не можеха да кажат колко силно влияе то на вируса. Тази празнина беше запълнена от биолози, водени от професора от Държавния университет в Аризона Георг Вондрак.

За целта учените са създали ултравиолетов излъчвател, който работи като слънцето. В експериментите си Вондрак и колегите му са използвали два патогена - коронавирусите SARS-CoV-2 и HCoV-NL63. Последният причинява бронхит и други инфекции на горните дихателни пътища. Учените облъчили култури от двата вируса с ултравиолетова светлина и проследили как се променя жизнеспособността на техните частици.

В резултат на техните действия, за 5 минути броят на частиците на SARS-CoV-2 и HCoV-NL63, които могат да заразят клетките, е намалял с 98%. А за няколко десетки минути под слънчевата ултравиолетова светлина и двете култури вируси напълно загубили жизнеспособността си. Подобни резултати били получени както вследствие на ярка, така и на слаба слънчева светлина.

Вондрак и колегите му смятат, че подобни резултати подкрепят идеята, че слънчевата светлина може да се използва за дезинфекция на помещения срещу коронавируса. Освен това, естеството на въздействието му върху частиците на SARS-CoV-2 трябва да се вземе предвид при прогнозиране на това как ще се развива пандемията през различните сезони на годината.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес