Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като Байдън няма да е в Рамщайн: Какво ще се случи с плана на Зеленски?

09 октомври 2024, 00:24 часа • 996 прочитания

Джо Байдън отмени четиридневното си пътуване до Германия тази седмица, което трябваше да завърши със среща на върха за обсъждане на „плана за победа“ на Володимир Зеленски за Украйна. Във вторник вечерта Белият дом съобщи, че президентът ще остане у дома, за да „наблюдава подготовката и реакцията“ на урагана „Милтън“, който се очаква да достигне сушата във Флорида на 9 октомври.

Не беше ясно как отсъствието на Байдън ще се отрази на планираната среща на върха - първият път, в който световните лидери трябваше да се съберат в американската военновъздушна база „Рамщайн“, където обикновено се провежда редовна среща на министрите на отбраната за обсъждане на военната помощ за Киев, предаде БГНЕС.

Още: Олаф Шолц: Ще пренасрочим визитата на Байдън за друга дата

Германският канцлер Олаф Шолц обеща, че пътуването на Байдън ще бъде пренасрочено и заяви, че разбира причините на президента да го отмени. „Това щеше да бъде много важна среща и ние я подготвихме комплексно“, каза той. 

По-рано във вторник Германия съобщи, че Киър Стармър от Обединеното кралство и Еманюел Макрон от Франция ще присъстват на събитието заедно с Байдън и Шолц. Очакваше се да присъстват общо 20 лидери. Те щяха да чуят как Зеленски представя последната версия на своя „план за победа“ за прекратяване на войната, който се очаква да бъде силно фокусиран върху искането да се позволи на Украйна да изстрелва ракети „Storm Shadow“ и други западни ракети с далечен обсег дълбоко в Русия.

Още: Байдън: Милтън може да е най-тежката буря във Флорида от век насам

Байдън се противопостави на това да се позволи на Украйна да използва англо-френските ракети Storm Shadow, които разчитат на американска технология, или американските ракети Atacms. Специално пътуване на Стармър до Вашингтон миналия месец не успя да разреши въпроса.

Германски официален представител заяви във вторник, че целта на срещата на върха в Рамщайн е била да се покаже дългосрочна подкрепа за Украйна, въпреки че има опасения доколко тя ще издържи, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ следващия месец.

Още: Зеленски представя плана си за победа пред формата "Рамщайн"

„Посланието към Украйна ще бъде, че нашата подкрепа е мощна и трайна, а към Москва - че няма смисъл да се спекулира, че можем да се разколебаем в подкрепата си и че времето ще играе за руската агресивна война“, каза германският служител преди обявяването на изтеглянето на Байдън.

Тръмп и много от неговите републикански съюзници отдавна са скептични по отношение на стойността на военната помощ за Украйна. В края на миналия месец Тръмп се срещна със Зеленски в Ню Йорк и след срещата заяви, че иска да види „справедлива сделка“ за прекратяване на войната, която вече наближава третата си зима.

Още: Републиканска медия: Байдън вече не е компетентен да взима решения за войната в Украйна

Кандидатът на републиканците заяви, че е научил много от срещата им. Преди началото ѝ Тръмп каза: „Както знаете, аз също имам много добри отношения с президента Путин и мисля, че ако спечелим, ще я разрешим много бързо“, каза той. Зеленски заяви, че целта на пътуването му до Рамщайн е да представи плана си на съюзническите държави. „След като разберем напълно позициите на нашите партньори и оценим всички реални възможности за Украйна, засилвайки нашия план за победа, ще направим публично достояние нашата стратегия за бъдещи действия“, каза той през нощта срещу понеделник.

Още: Пентагонът със странен отговор защо НАТО не сваля руски ракети над Украйна, както ирански над Израел

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес