Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След думи за убитите руски войници: Сенатор от САЩ е в списъка на издирваните от Москва

29 май 2023, 15:00 часа • 3903 прочитания

Русия е обявила за издирване американския сенатор Линдзи Греъм, съобщават руски медии, като се позовават на Министерството на вътрешните работи в Москва.

В петък президентската канцелария на Украйна публикува видеозапис от срещата между Греъм и украинския президент Володимир Зеленски, на който се вижда как сенаторът първо казва: "Руснаците умират", а след това, че подкрепата на САЩ представлява "най-добрите пари, които някога сме харчили".

ОЩЕ: Американски сенатор за Украйна: Руснаците умират, никога не сме харчили пари толкова добре (ВИДЕО)

След като Русия разкритикува коментарите на републиканеца, Украйна публикува пълен видеозапис, който показва, че двете отделни изказвания не са едно след друго.

В неделя Следственият комитет на Русия заяви, че започва наказателно разследване на коментарите на Греъм, без да уточнява в какво престъпление е обвинен. Москва и преди е налагала санкции на десетки американски служители и политици, но рядко е искала арест на висши служители.

Греъм оспори критиките на Русия относно подкрепата му за Украйна, като заяви, че е похвалил духа на украинците, които с помощта на САЩ са се противопоставили на руската инвазия.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев нарече 67-годишния републиканец "стар глупак".

ОЩЕ: Медведев заплаши американски сенатор заради "руснаците умират", той му отвърна

В изявление пред агенция "Ройтерс" Греъм отговори на Медведев и заяви: "Както обикновено, руската пропагандна машина работи усилено. Г-н Медведев, ако искате руснаците да спрат да умират в Украйна, изтеглете се. Спрете инвазията. Спрете военните престъпления. Истината е, че на вас и на Путин не може да ви пука по-малко за руските войници".

"Трудно е да си представим по-голям срам за една страна от това да има такива сенатори", каза от своя страна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

А руското външно министерство заяви: "Информацията, че думите на сенатор Греъм за убийството на руснаци са били извадени от контекста, е нелепо и срамно оправдание".

За финал Греъм написа в Twitter, че ще си носи заповедта за арест от "корумпирания и неморален режим на Путин" като значка на честта:

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес