Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щатите и ООН призовават Казахстан за сдържаност и диалог

05 януари 2022, 21:10 часа • 4375 прочитания

Белият дом и ООН призоваха казахстанските власти да проявят "сдържаност" при справянето с бурните граждански вълнения, след като правителството обяви извънредно положение заради протестите.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че Съединените щати подкрепят "призивите за спокойствие" и заяви, че протестиращите трябва да могат "да се изразяват мирно", като призова властите "да проявят сдържаност".

Организацията на обединените нации също призова всички страни да "проявяват сдържаност, да се въздържат от насилие и да насърчат диалога".

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че международната организация следи събитията в централноазиатската страна "със загриженост".

Казахстан обяви извънредно положение в цялата страна, след като протестите срещу повишаването на цените на горивата прераснаха в сблъсъци, а демонстрантите щурмуваха правителствени сгради.

Псаки заяви, че "безумните руски твърдения" за американска ръка зад масовите демонстрации са "абсолютно неверни и очевидно са част от стандартния руски наръчник за дезинформация".

От началото на годината страната е разтърсвана от протести, които днес прераснаха в сблъсъци с полицията. Властите прекъснаха достъпа до интернет в цялата страна, а по-рано обявиха извънредно положение в епицентровете на митингите - финансовата столица Алмати и провинция Мангистау, както и в столицата Нур Султан, където досега не е съобщено за демонстрации. По-късно извънредното положение беше разширено на цялата територия на бившата съветска република.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес