Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Шел" отложи сондажите за нефт в Аляска за "близкото бъдеще"

29 септември 2015, 10:35 часа • 5530 прочитания

Англо-холандската петролна компания "Шел" обяви изтеглянето си от сондажите в арктическите води край бреговете на Аляска, след като проучвания не успяха да открият достатъчно петрол, пише британският вестник The Independent.

Природозащитниците приветстваха новината като победа, но енергийният гигант увери, че опитите за добив на нефт в Аляска ще бъдат подновени в "близкото бъдеще".

От компанията поясниха, че залежи на газ и нефт са открити в Чукотско море на около 80 мили северозападно от брега на Аляска. "Въпреки това резултатите от проучванията на тази част от басейна са разочароващи", заяви изпълнителният директор на "Шел" Марвин Одън. Финансовият удар, който ще понесе втората по големина частна енергийна компания в света, е изключително тежък, категорични са от ръководството.

Нийл Лаурънс, директор на Съвета за защита на природните ресурси в Аляска, определели съобщението на "Шел" като "повратен момент за климата, инвеститорите на дружеството, за крехкия регион и дивата природа, но също и за американските потребители".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес