Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сеул и Вашингтон се договориха: Засилват натиска върху Пхенян

17 септември 2017, 10:30 часа • 6972 прочитания

Президентите на Южна Корея и САЩ Мун Чже Ин и Доналд Тръмп проведоха телефонен разговор, в който се договориха да усилят натиска върху КНДР в отговор на неотдавнашното изпитание на балистична ракета. Това съобщи говорител на администрацията на южнокорейския държавен глава.

„Двамата лидери се договориха да усилят сътрудничеството и да представят по-строги и ефективни санкции по отношение на Северна Корея, за да стане ясно, че по-нататъшни провокации от нейна страна ще доведат до задълбочаване на дипломатическата й изолация и усилване на икономическия натиск“, посочи той, предаде БГНЕС.

Президентите на Южна Корея и САЩ сурово са осъдили неотдавнашното изпитания на балистична ракета от КНДР и са разбрали, че тясно ще си сътрудничат с останалите страни в прилагането на последните санкции, които Съветът за сигурност на ООН наложи на Пхенян.

Actualno.com припомня, че режимът на Ким Чен Ун осъществи на 15 септември поредното изстрелване на балистична ракета, която прелетя над северния японски остров Хокайдо по посока Тихия океан и падна на около 2000 км източно от нос Еримо.

По данни на американските и южнокорейските въоръжени сили, изстрелването е осъществено от района на Пхенян. Според Пентагона става дума за изпитание на ракета със среден обсег. То бе проведено само 4 дни, след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, ожесточаваща санкциите спрямо Пхенян.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес