Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Серия от земетресения в националния парк Йелоустоун в САЩ

02 юни 2020, 05:21 часа • 22300 прочитания

Серия от земетресения разтърсиха района край националния парк Йелоустоун, според американската геоложка служба.

В района на Западен Йелоустоун в щата Монтана са регистрирани 11 земетресения, като най-силното е с магнитуд 3,1. Районът е бил разтърсен от други 34 труса през изминалия месец, според Idaho Statesman, пише БГНЕС.

Силата на трусовете варира между 1.6 и 3.1 по Рихтер с дълбочина 6.5 км.

Серия от земетресения не са необичайно явление за района. Йелоустоун е едно от най-сеизмично активните места в САЩ, като в него са регистрирани между 700 и 3000 земетресения всяка година, според уебсайта на националния парк.

Земетресенията са склонни да се появяват на серии. Най-голямото е регистрирано през 1985 г., когато заедно с него са станали още над 3 000 труса в продължение на 3 месеца от северозападната страна на парка.

Паркът е добре известен и със своя супервулкан. САЩ имат само два супервулкана: един в Йелоустоун и друг в Лонг Вели в Калифорния.

Йелоустоун е с размери около 54 на 72 километра и е само на 4,8 километра под повърхността. Учените не смятат, че супервулканът на Йелоустоун ще изригне скоро (поне не през следващите хиляди години). Въпреки че е обект на много фантазии за апокалипсис и конспиративни теории, шансовете за изригването му в рамките на дадена година са едно на 730 000, според Геологическата служба на САЩ. За последно е изригнал преди 174 000 години.

В невероятния случай обаче ако супервулканът изригне, то ще бъде със силата на 1000 атомни бомби на Хирошима. Това ще доведе до масово унищожение в САЩ, заедно с други опустошителни природни феномени, включително киселинни дъждове.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес