Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

13 февруари 2024, 14:10 часа • 10573 прочитания

Сенатът на САЩ окончателно одобри пакета на стойност 95,3 милиарда долара, предвиждащ помощ за Украйна, Израел и Тайван (Азиатско-тихоокеанския регион). Това се случи в ранните часове на 13 февруари американско време.

Гласуването в Сената мина със 70 гласа "за" срещу 29 "против", като 22-ма републиканци гласуваха "за".

Още: Анализ: Опасната реторика на Тръмп се превръща в подарък за Путин

Предстои по-трудното препятствие

За одобряването на помощта бе нужно обикновено мнозинство от 51 гласа, с което демократите разполагат. Сега законопроектът обаче е изправен пред по-трудното препятствие - преминаване през долната камара, Камарата на представителите. Там републиканците са с мнозинство, а повечето от тях, особено най-близките до бившия президент Доналд Тръмп, са "против". В това число влиза и председателят на камарата Майк Джонсън - той може дори да откаже да подложи проекта на гласуване.

Снимка: Украински генерален щаб

Колко от парите са за Киев?

Пакетът за чуждестранна помощ включва милиарди долари за подкрепа на Украйна и за подпомагане на сигурността на Израел, както и хуманитарна помощ за цивилното население в Газа, Западния бряг и Украйна, наред с други приоритети.

Още: Посланикът на Украйна в САЩ: Пред критичен недостиг на военна техника сме

Законопроектът включва 60 млрд. долара за подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу Русия, 14,1 млрд. долара за подпомагане на сигурността на Израел, 9,2 млрд. долара за хуманитарна помощ и 4,8 млрд. долара за подкрепа на регионалните партньори в Индо-Тихоокеанския регион в допълнение към други политически разпоредби, според Комисията по бюджетните кредити на Сената, пише CNN.

С какво не са доволни републиканците?

Сенатът прие закона, след като миналата седмица републиканците блокираха по-широк законопроект, който щеше да съчетае чуждестранната помощ с двупартийна сделка за защита на границите.

Още: Оръжията от САЩ и Запада за Украйна: Спекулации и факти

Първоначално републиканците поискаха сигурността на границата с Мексико да бъде част от законопроекта, но след това отхвърлиха сделката на фона на силните атаки срещу мярката от страна на Тръмп и водещите републиканци в Камарата на представителите.

Майк Джонсън разкритикува законопроекта за чуждестранна помощ заради липсата на разпоредби за границите, като заяви, че Сенатът "трябваше да се върне към чертожната дъска, за да измени настоящия законопроект и да включи реални разпоредби за гранична сигурност, които действително биха помогнали за прекратяване на продължаващата катастрофа".

Преди това пък Джонсън се беше противопоставил на по-широкия законопроект, който включваше разпоредби за границите.

Още: Не до март, по-късно: ЕС все пак обеща 1 млн. снаряда на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес