Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семейството на удавеното сирийско дете, чиято снимка потресе света, вече е в Канада

29 декември 2015, 08:08 часа • 6811 прочитания

Седемчленното семейство на малкия Айлан Кюрди, който се удави на турски плаж и чиято снимка обиколи света и олицетвори драмата на всички мигранти, пристигнаха във Ванкувър. Те получиха там статут на бежанци, предаде БГНЕС. 

Тима Кюрди, която живее във Ванкувър от 1992 г. посрещна със сълзи своя брат и чичо на загиналия Айлан, съпругата му и трите му деца. "Благодаря на канадците и на нашия премиер Джъстин Трюдо за това, че отвориха вратата, показвайки на света как трябва всеки да приема бежанците", каза Тима Кюрди. Снимката на малкото телце на удавения Айлан на турския плаж, разплака света и предизвика бурна полемика в Канада в разгара на предизборната кампания за парламентарни избори.

Канадската администрация бе обвинена, че е отказала убежище на Абдула Кюрди и на съпругата му и двете им момчета, които се удавиха и тримата. Тогава канадските власти обявиха, че не е получавано никакво искане за убежище.

Тима Кюрди тогава призна, че е приела да спонсорира семейството на Мохамед, но не и това на Абдула, поради липса на пари. Миналата седмица бащата на малкия Айлан призова целия свят да отвори вратите си за сирийците. Заради логистични и административни трудности новото канадско правителство призна, че целта за приемане на 10 000 сирийски бежанци до края на годината, ще бъде отложена във времето. Общо 25 000 сирийски бежанци трябва да пристигнат в Канада преди края на февруари, като голяма част от тях ще са спонсорирани от свои близки или от благотворителни организации.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес