Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Семейство Клинтън приело 1 млн. долара от държава, спонсорираща тероризма

15 октомври 2016, 09:39 часа • 2355 прочитания

Двойните стандарти на семейство Клинтън и слугинската роля на американските медии бяха разобличени от поредната порция секретни материали, публикувани от WikiLeaks.

Материалите представляват конфиденциални писма до и от Джон Подеста, шефът на предизборния щаб на Хилари Клинтън. През 2014 година тя обвинява правителствата на Саудитска Арабия и Катар в спонсориране на тероризма, но две години по-рано нейният съпруг и бивш президент Бил Клинтън е поучил 1 млн. долара от Катар за 5-минутна среща. В писмо от 19 август 2014 година Хилари Клинтън написала на Подеста писмо, в което казва, че САЩ трябва да „окажат натиск върху Катар и Саудитска Арабия, които тайно предоставят финансова и логистична подкрепа на „Ислямска държава“ и други радикални сунитски групировки в региона“.

В същото време в писмо от 2012 година нейният съветник Амитхаб Десай се отчита за срещите си с редица посланици във Вашингтон, като изрично споменава за намерението на представителите на Катар да дадат чек от 1 млн. долара на Бил Клинтън. „Бихме искали да се срещнем с WJC (Бил Клинтън) "за пет минути" в Ню Йорк, за да му връчим чек от 1 милион долара, който Катар обеща за рождения ден на WJC през 2011 година“, пише съветникът.

Редица американски медии съзнателно отразяват кампанията на Хилари Клинтън в изгодна за нея светлина, става ясно от друга порция материали, публикувана от WikiLeaks. Така например, кореспондент на The New York Times предварително ѝ изпратил подготвено интервю, като ѝ дал възможност да махне репликите, които тя не харесва. След като получил поправения вариант на интервюто, журналистът отбелязал, че би иска да върне в окончателния вариант някои цитати, които биха били интересни за читателя. Но предизборният щаб на Хилари Клинтън настоял на съкратения текст, в който не са влезли противоречивите реплики.

Освен това редактор в The Boston Globe предложи да се публикува във вестника материал, написан от човек от щаба на Хилари. Материалът трябвало да се появи заедно с новината за пристигането на Хилари в Бостън и така да съдейства за позитивния отклик на обществеността към събитието.

В едно от публикуваните писма кореспондент на CNN предварително предупредил Клинтън за въпроси на зрителите, които мога да бъдат проблематични за Хилари. Сред подобни „опасни“ теми е бил въпросът за смъртното наказание.

Това е седмата част от разобличителните материали на WikiLeaks, чието обнародване започна на 8 октомври. Досега са публикувани над 10 000 писма. Основателят на сайта Джулиън Асандж вече заяви, че публикациите ще продължат до самите президентски изори в САЩ на 8 ноември. Той окачестви като лъжливи твърденията, че иска да навреди на предизборната кампания на Хилари Клинтън, но смята, че разгласените материали могат да окажат съществено влияние на предизборната борба.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес