Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсъци с военни и полиция в Хондурас заради президентските избори

12 декември 2017, 06:30 часа • 852 прочитания

Военни и полицаи бяха изпратени, за да разпръснат демонстрантите, протестиращи срещу резултатите от изборите на 26 ноември в Хондурас, предаде БГНЕС по информация на АФП.

Група поддръжници на опозиционния лидер Салвадор Насрала са блокирали няколко пътища, водещи до столицата на страната Тегусигалпа, като са поставили гуми по протежението им. Във връзка с това военнослужещи и служители на полицията бяха призовани да разпръснат протестиращите и да съдействат в гасенето на пожарите и премахването на пречките, предотвратяващи пътното движение.

Подобни протести се проведоха в няколко региона на страната. Информация за броя на участниците в демонстрациите или жертвите за момента няма.

В момента Хондурас е застинала в състояние на политическа безизходица и нестихващи размирици, след като президентът Хуан Орландо Ернандес обяви победата си в изборите на 26 ноември. Избирателните органи в страната все още не са обявили победител от изборите, въпреки пълните резултати и частичното им преразглеждане, което показва леко предимство за Ернандес.

До конфликтът се стигна, след като първоначалните резултати посочиха победа за опонента на Ернандес – Салвадор Насрала, 64-годишен бивш телевизионен водещ с малък политически опит. След множество прекъсвания и изключително бавно преброяване от страна на Върховния избирателен трибунал обаче, се оказа, че резултатите са в полза на Ернандес.

Международните наблюдатели неколкократно съобщиха за наличието на "нередности" в изборите, а Amnesty International осъди "опасните и незаконни" тактики, с които бива заглушавано роптаенето срещу Ернандес.

Този понеделник опозиционният лидер обяви на пресконференция, че разполага с доказателства за измами в изборния процес и заяви, че гласовете в около една трета от избирателните секции са били манипулирани. В тази връзка той призова всички бюлетини да бъдат преброени наново, но под под наблюдението на чуждестранни наблюдатели.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес