Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ започват тестване на противоотрова за "мръсна бомба"

16 май 2023, 16:14 часа • 1439 прочитания

В САЩ започва първото изпитание сред хора на нов тип противоотрова за „мръсна бомба“. Лекарството е създадено да елиминира вредно радиоактивно замърсяване от организма.

Медикаментът носи името HOPO 14-1 и се смята, че работи срещу няколко материала, които могат да бъдат използвани в оръжия, включително уран. Ако се докаже, че е безопасен и ефективен, може да действа като щит срещу потенциални последствия от ядрени инциденти или терористични атаки.

42 доброволци ще участват в изследването и ще получат различни дози, а после ще се следят страничните ефекти, пише BBC. В действие ще влезе „интензивен мониторинг на безопасността“, казват лидерите на проучването от изследователския институт SRI International в Калифорния, които са финансирани от правителствената агенция Национален здравен институт.

Очаква се резултатите от фаза 1 на изследването да излязат през 2024 г.

Какво е "мръсна бомба"?

Известна още като устройство за радиологично разпръскване, "мръсната бомба" е взривно вещество, което е смесено с радиоактивен материал, така че при избухването му зоната на взрива да бъде замърсена.

"Мръсната бомба" не е ядрена бомба - тя е по-скоро оръжие за масово поразяване, отколкото оръжие за масово унищожение, казва Комисията за ядрено регулиране на САЩ.

Радиационният облак от "мръсна бомба" може да се разпръсне в рамките на няколко километра от експлозията, докато ядрената бомба може да се разпространи на хиляди квадратни км.

Излагането на радиация може да увреди ДНК, тъканите и органите на човека, което води до заболявания, включително рак, поради което би било полезно да се създаде перорално лекарство и то да противодейства на някои от ефектите. Вече има две различни лекарствени инжекции, които могат да се използват за лечение на хора, изложени на радиоактивен плутоний, америций или кюрий.

От десетилетия експертите знаят също така, че таблетките с йод могат да се използват за защита, ако в околната среда е изпуснат радиоактивен йод. Те са давани на хората през 1986 г., когато възниква ядрената авария в Чернобил.

Друго хапче - калиев железен хексацианоферат ("пруско синьо"), може да помогне за отстраняване на радиоактивния цезий и талий.

Ако HOPO 14-1 работи, то ще бъде още един медикамент, предлагащ защита срещу уран и нептуний - в допълнение към плутоний, америций и кюрий.

Все още никъде по света не е имало успешна атака с "мръсна бомба", но са правени опити. През 1996 г. бунтовници от Чечения залагат бомба, съдържаща динамит и радиоактивен цезий-137, в московския парк "Измайлово". Службите за сигурност откриват местоположението ѝ и тя е обезвредена.

През 1998 г. разузнавателната служба на Чечения открива и обезврежда "мръсна бомба", поставена в близост до железопътна линия.

Руската пропаганда опита да набеди Украйна, че разработва "мръсна бомба" заедно със САЩ и Запада, но Международната агенция за атомна енергия категорично опроверга тази опорка на Кремъл.

ОЩЕ: МААЕ не откри никакви данни за "мръсна бомба" в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес