Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ върна военните си на Филипините

30 юли 2021, 09:10 часа • 2529 прочитания

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин съобщи за „пълното възстановяване“ на договора с Филипините за присъствието в страната на американските военни.

„Това е особено време за съвместна работа по развитието на нашето стабилно военно сътрудничество. От името на САЩ благодаря на президента на Филипините Родриго Дутерте за неговото решение за пълно възстановяване на договора за чуждестранните сили. САЩ и Филипините се сблъскват с редица предизвикателства: от климатичните промени до пандемията от коронавирус“, каза Остин на пресконференция в Манила след приключването на преговорите с филипинския министър на отбраната Делфин Лорензан.

Според Остин двустранното сътрудничество остава много важно за „сигурността, стабилността и процъфтяването“ в Индо-Тихоокеанския регион.

На 11 февруари 2020 г. Манила уведоми Вашингтон за прекратяването на двустранния военен договор, който бе в сила от 1998 г. Този документ определя статута на американските военни на Филипините, а също така регламентира провеждането на съвместни учения. /ТАСС

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес