Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Свалянето на Башар Асад е наш приоритет

09 април 2017, 09:30 часа • 3594 прочитания

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че смяната на режима на Башар Асад е един от приоритетите на администрацията на президента Доналд Тръмп в Сирия.

Приоритетите за Вашингтон са победата над „Ислямска държава“, изтласкването на иранското влияние в Сирия и свалянето от власт на сирийския президент Башар Асад. Това каза Хейли в интервю за телевизионния канал CNN.

„Не виждаме мирна Сирия, докато Асад е там“, заяви Ники Хейли.

Изказването на американския постоянен представител в ООН контрастира с нейното изявление от 30 март, няколко дни преди американските удари с крилати ракети срещу сирийска авиобаза. Тогава тя посочи, че „свалянето на Башар Асад вече не е приоритет“ за САЩ. "Подбираш битките и когато погледнем към това, става въпрос за промяна на приоритетите и нашият приоритет вече не е да стоим и да се фокусираме върху това да свалим Асад", заяви Хейли на 30 март, преди химическата атака в Хан Шейхун, провокирала американски удари по сирийската авиобаза "Шайрат".

По думите й сирийският президент ще бъде свален от власт, тъй като всички страни в конфликта ще разберат, че той не е лидерът, от който се нуждае Сирия.

"Има няколко приоритета. Свалянето на Асад не е единственият. Очевидно се опитваме да победим ИДИЛ. Второ, не виждаме мирна Сирия с Асад. На трето място, извеждане на иранското влияние и накрая преминаване към политическо решение, защото в крайна сметка ситуацията е сложна", каза американският представител в ООН.

Хейли не изключи възможността за последващи атаки над сирийския режим, но отбеляза, че първо трябва да се види каква ще е международната реакция.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес