Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ спира временно да обучава оперативно саудитски военни

11 декември 2019, 08:22 часа • 1364 прочитания

Пентагона обяви, че временно преустановява оперативното обучение на саудитски военни студенти в Съединените щати след стрелбата миналата седмица във военна база, извършена от саудитски офицер от военновъздушните сили, съобщи БГНЕС.

Военните студенти от Саудитска Арабия в Съединените щати ще продължат да учат в класните стаи, но оперативното обучение е спряно заради очаквания преглед на сигурността, заявиха висши служители на Министерството на отбраната на САЩ.

Припомняме, че Мохамед Ал Шарани, 21-годишен лейтенант от Саудитските кралски военновъздушни сили, откри огън в петък (6 декември) в класната стая на базата в Пенсакола във Флорида, като уби трима американски военни и рани още осем души, преди да бъде застрелян от полицията.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Дейвид Норкист разпореди прегледът на сигурността да бъде завършен в рамките на 10 дни, заявиха представители на Пентагона. Този ход ще се прилага за всички саудитски военни, които в момента преминават обучение в Съединените щати.

"Тези, които са пилоти, ще останат на земята", заяви анонимен служител на Пентагона пред АФП.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес