Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ ще тестват хиперзвукова ракета

30 март 2021, 20:20 часа • 3681 прочитания

Американските военновъздушни сили могат да проведат още един полетен тест на хиперзвуковата ракета AGM-183A във вторник или четвъртък. Това съобщава специализираният портал The War Zone , който се позовава на съобщенията, издадени от Федералната авиационна администрация на САЩ за забраната за полети над част от Тихия океан югозападно от брега на Калифорния на 30 март и 1 април.

Както припомня порталът, изпитанието на ракетата първоначално беше планирано за 6 март, но ВВС обявиха отлагането ден преди тази дата, без никакво обяснение, посочвайки само, че може да се проведе "през следващите 30 дни".

Според служителите на военновъздушните сили се предполага, че ракетата, доставена в базата „Андрюс” на 1 март, ще се отдели от бомбардировача B-52 над Тихия океан на височина около 15 км и, ако всичко върви според плана, ще ускори до скорост, надвишаваща скоростта на звука повече от пет пъти.

Първият полетен тест на AGM-183A, разработена по програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), се проведе през юни 2019 г., вторият през август 2020 г. Нейните създатели твърдят, че обхватът на такива ракети, изстреляни изпод крилото на B-52, ще бъде приблизително 925 км. ВВС са поискали 382 милиона долара от Конгреса на САЩ за изпълнение на програмата ARRW през фискалната 2021 година. Очаква се производството на хиперзвукови ракети да започне през фискалната 2022 година.

Пентагонът, заедно с НАСА и Министерството на енергетиката, са похарчили около 14 млрд. долара от 2015 г. насам за усилията за създаване на хиперзвукови оръжия, според оценките, публикувани на 22 март от главния контролен и ревизионен орган на Конгреса, управлението за подотчетност на правителството.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес