Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ се готвят за война във Венецуела, но искат мирна смяна на властта

01 май 2019, 16:35 часа • 3206 прочитания

САЩ са готови да предприемат военна операция за потушаване на напрежението във Венецуела, предупреди американският държавен секретар Майк Помпео.

"Военна операция е възможна. В случай, че се появи подобна необходимост, САЩ ще предприемат действия", каза Помпео за телевизия Fox Business.

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че Вашингтон се опитва да направи всичко възможно, за да избегне насилието. "Бихме предпочели мирен преход на властта, при който Мадуро да напусне поста си и да бъдат организирани нови избори", заяви Помпео.

По думите му евентуално арестуване на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо би довело до "значителна ескалация" на обстановката и би принудило САЩ да реагират.

След вчерашния неуспешен опит за преврат напрежението в карибската държава продължава да расте. Опозицията и привърженици на президента Николас Мадуро се включиха в масови демонстрации.

Държавният секретар на САЩ ще разговаря по телефона с руския министър на външните работи Сергей Лавров заради напрежението във Венецуела, съобщи съветникът на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Reuters.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес