Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ са планирали атаките, а синът ѝ е невинен – твърди майка на един от атентаторите от 11 септември

11 септември 2016, 17:05 часа • 5739 прочитания

Майката на Мохамед Ата, един от главните участници в самоубийствените атаки на 11 септември 2001г г., твърди, че синът й е жив и че САЩ го държат затворен в Гуантанамо.

„Той е жив. Вярвам че е в Гуантанамо. Искам да видя сина си преди да умра. На 74 г. съм и живея с надеждата, че си оживял. Знам, че никога не си правил нищо лошо и че не си могъл да извършиш онова, в което те обвиняват“, гласеше обръщението на Ботайна Мохамед Мустафа Шераки към сина ѝ в интервю за испанския вестник „Мундо“, цитиран от БГНЕС.

Египтянинът Мохамад Ата блъсна първия отвлечен самолет Боинг 767 на американските аеролинии в северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк.

Повече от 3000 души загинаха при атаките, извършени в Ню Йорк, Вашингтон и Шанксвил в Пенсилвания от 19-те екстремисти от Ал Кайда преди 15 г. с помощта на отвлечени пътнически самолети.

„САЩ крият истината. Те са планирали това нападение, за да разпространят идеята, че ислямът е тероризъм. Те са подбрали хора, притежаващи паспорти, за да ги обвинят за атаките и едновременно с това да обвинят нашите страни и ги разединят“, добавя майката на атентатора-камикадзе.

Баща му Мохамед ел Амир Ата, който е адвокат, починал през 2008 г., е отхвърлил каквото и да е участие на сина си в атентатите и дори заявил, че синът му се обадил по телефона от неназовано място ден след атаките.

Испанското издание твърди, че това е първото интервю, което майката дава след атентатите на 11 септември.

Ата е роден през 1968 г. в Кайро в дребнобуржоазно египетско семейство, учил е в техническия университет в Хамбург. Семейството му и досега отрича той да е един от атентаторите и вярва, че той е жив.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес