Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ с нов подход в преговорите за ограничаване на ядреното оръжие

21 август 2020, 08:40 часа • 1502 прочитания

САЩ се отказаха от искането си Китай да участва в текущите преговори за контрол на ядреното оръжие с Русия. Това съобщи новинарският портал Axios Washington, за който даде интервю специалния представител на президента на САЩ за контрол на оръжията Маршал Билингсли след нова среща във Виена със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.

"Администрацията на Тръмп се отказа от искането си Китай да участва във всякакви ядрени преговори. Сега тя цели да постигне политическо споразумение с Русия и след това да окаже натиск върху Китай да се присъедини към преговорите и в крайна сметка към споразумението, се казва в публикацията, цитирана от БГНЕС. Този извод се подкрепя от самото признание на Билингсли: "Настъпи промяна".

Според специалния представител на американския президент, той е представил на Рябков в австрийската столица условията за сключване на споразумение въз основа на "ясен мандат", формулиран за преговорния екип на САЩ от президента Доналд Тръмп. От гледна точка на Билингсли, който работи в структурата на Държавния департамент на САЩ, в момента "топката е от страната на руското поле".

Според американския дипломат, американските власти имат "амбивалентни" чувства към разширяването на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ, известен още като СТАРТ III). САЩ са готови да се съгласят на разширяване на това споразумение, ако Русия подкрепи рамката за бъдещо, по-амбициозно споразумение за по-нататъшно намаляване на ядрените арсенали, заяви Билингсли. В същото време той потвърди, че от гледна точка на Вашингтон подобно споразумение трябва да засегне не само всички видове ядрени бойни глави на Русия и САЩ, но и да включва Китай.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес