Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ: Русия работи за подкопаване на вота в Молдова

15 октомври 2024, 23:00 часа • 894 прочитания

Русия се опитва да подкопае предстоящите президентски избори в Молдова и е похарчила милиони долари за усилията си в тази насока, заявиха от Белия дом във вторник.

В неделя в Молдова се провежда президентски вот, както и референдум за присъединяване към Европейския съюз, което е решаващ момент за бившата съветска държава с население от 2,6 милиона души.

„Русия работи активно, за да подкопае изборите в Молдова и нейната европейска интеграция“, заяви пред журналисти говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Още: Молдова разкри безпрецедентни фалшификации на проруски вот срещу членство в ЕС

„През последните няколко месеца Москва е отделила милиони долари, за да повлияе на президентските избори в Молдова. Оценяваме, че тези пари са отишли за финансиране на предпочитаните от нея партии и за разпространяване на дезинформация в социалните медии в полза на техните кампании“, каза той.

Кърби и преди е обвинявал Русия, че се стреми да дестабилизира Молдова, като миналата година заяви, че крайната ѝ цел е да въведе промосковско правителство.

Проевропейският настоящ президент Мая Санду е явен фаворит срещу 10 други кандидати в президентския вот в неделя, пише БГНЕС.

Санду и други високопоставени служители обвиниха Русия, че се опитва да повлияе на изборите, както и на референдума за ЕС.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес