Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ реши да замрази всички активи на Венецуела на американска земя

06 август 2019, 10:26 часа • 1889 прочитания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди замразяване на всички държавни активи на венецуелското правителство в Съединените щати и забрани сделки с венецуелските власти, предаде БГНЕС.

Тръмп предприе стъпката "в светлината на продължаващата узурпация на властта от Николас Мадуро и лица, свързани с него, както и на нарушенията на човешките права", пише в мотивите на заповедта.

Според The Wall Street Journal този ход е първият подобен срещу правителство в Западното полукълбо от над 30 години и налага ограничения за Каракас, подобни на тези срещу Северна Корея, Иран, Сирия и Куба.

Замразяването засяга "цялото имущество и интереси към собственост на правителството на Венецуела в Съединените щати, които оттук нататък влизат в рамките на Съединените щати, или които по-нататък попадат във владение или контрол на което и да е лице от Съединените щати". Тези активи "са блокирани и не могат да бъдат прехвърляни, изплащани, изнасяни, изтеглени или търгувани по друг начин", се казва в разпореждането. Мярката също така забранява транзакции с венецуелски власти, чиито активи са блокирани. Тя забранява "извършването на каквото и да е сътрудничество или предоставяне на средства, стоки или услуги от, до или в полза на всяко лице, чието имущество и интереси към собственост са блокирани съгласно тази заповед".

На въпрос миналата седмица дали обмисля "блокада или карантина" на Венецуела, Тръмп отговори: "Да, обмислям".

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо се обяви за временен президент в началото на тази година в опит да свали Мадуро. Усилията на Гуайдо обаче са в застой, въпреки международната подкрепа и широкото недоволство от Мадуро, който успя да се задържи властта с подкрепата на силите за сигурност на страната.

Около една четвърт от 30-милионното население на Венецуела се нуждае от хуманитарна помощ, според ООН, докато 3,3 милиона души са напуснали страната от началото на 2016 година. Международният валутен фонд твърди, че тази година инфлацията ще достигне около 1 милион процента, докато икономиката - в рецесия вече 5 години - ще се свие с 35%.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес