Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ реагира на готвен във Франция данък срещу Google, Amazon, Facebook и Apple

11 юли 2019, 08:40 часа • 4021 прочитания

САЩ започнаха разследване на планирания във Франция данък върху технологичните гиганти, предаде БГНЕС.

Разследването е по разпореждане на американския президент Доналд Тръмп.

Американският президент Доналд Тръмп разпореди разследване на планирания във Франция данък върху цифровите услуги, който ще удари особено силно американските технологични гиганти.

"Съединените щати са много загрижени, че данъкът за цифрови услуги, който се очаква да бъди одобрен от Френския Сенат е несправедлив и е насочен към американските компании", се казва в изявление на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Предложеният трипроцентен данък върху общите годишни приходи на компаниите, предоставящи услуги на френските потребители, се прилага само за най-големите технологични компании, "където американските фирми са световни лидери", се казва в изявлението на американската администрация.

Намерението на Франция датира още от миналата година, а на прицел са Google, Amazon, Facebook и Apple - конкретно заради дигиталната реклама. Франция очаква приход от 570 млн. долара от новия налог само през тази година. Всъщност Париж, заедно с Берлин, искаха въпросният данък да бъде общоевропейски, но Ирландия се противопостави, а причината е, че точно там големите технологични гиганти отиват, когато работят в Европа, за да плащат по-малко данъци. Според ЕК, интернет компаниите минават доста тънко в тази сфера, за разлика от традиционните.

А докъде стигна Ирландия в нежеланието си да гони инвеститори като Apple да плащат повече, защото изкарват много от ЕС - припомнете си в този материал!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес