Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ разширяват санкциите срещу Иран

01 ноември 2019, 07:50 часа • 1519 прочитания

САЩ разширяват санкциите срещу Иран, като добавят към списъка със санкции иранския строителен сектор и редица материали, които могат да бъдат използвани за ядрени и ракетни програми, съобщи Държавният департамент.

"Държавният секретар Майк Помпео продължава да налага ограничения върху ядрената програма на иранския режим. Това решение ще помогне за поддържане на контрола над гражданската ядрена програма на Иран, ще намали рисковете от разпространение, ще ограничи способността на Иран да придобие ядрени оръжия и ще попречи на режима да възстанови съоръженията с цел разпространение на такива оръжия", се казва в съобщението, предаде БГНЕС.

Иранският строителен сектор ще бъде санкциониран като "пряко или косвено контролиран от Ислямската революционна гвардия". В тази връзка се налага забрана за продажба, доставка или прехвърляне в Иран на сурови или полуобработени метали, графит, въглища и софтуер за този сектор.

Освен това ще бъдат забранени за продажба четири вида материали (разновидности стоманени тръби, фолиа и др.), които според САЩ могат да се използват в ядрени или ракетни програми.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес