Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ разреши ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech да се ползва при младежи до 12 години

11 май 2021, 05:49 часа • 2268 прочитания

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ одобри ваксината на BioNTech и Pfizer срещу коронавирус за прилагане на непълнолетни на възраст от 12 до 15 години, се казва в изявление, публикувано от регулатора, предаде БГНЕС.

"FDA разшири разрешението за прилагане на ваксината на Pfizer и BioNTech , за да включва юноши на възраст между 12 и 15 години, с което се променя решението за спешно прилагане от 11 декември 2020, отнасящо се само за лица над 16 години", се казва в изявлението.

Ваксината се прилага "под условие". Това означава, че са налице достатъчно убедителни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. При това положение, компанията-производител ще продължи да предоставя резултати от основното изпитване, което продължава 2 години. Това изпитване и допълнителни проучвания ще предоставят информация за това колко дълго трае защитата, до колко добре ваксината предотвратява тежко протичащото заболяване COVID‑19, до колко добре защитава имунокомпрометирани хора, деца и бременни жени и дали предотвратява асимптоматични случаи.

Издаването на разрешение, смята регулаторът, е значителна стъпка в борбата срещу пандемията. "Това ще защити по-младото население, ще ни доближи до връщане към нормалното състояние и прекратяване на пандемията", се казва в изявлението на FDA.

На 27 април Американските федерални центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха препоръка, според която сега е позволено пребиваването на открито без защитни маски, независимо дали жителите са ваксинирани срещу коронавирус. За тези, които са били напълно ваксинирани, можете да забравите за маската дори при малки улични срещи на улицата или при посещение на открити веранди на кафенета и ресторанти, заобиколени от непознати.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече решението на FDA да одобри използването на ваксината от BioNTech и Pfizer за непълнолетни на възраст от 12 до 15 години "окуражаващо" . Както се отбелязва в изявлението на президента от понеделник, в близко бъдеще се очакват нови препоръки от федералните центрове за профилактика и контрол на заболяванията (CDC) във връзка със ситуацията с коронавируса в страната, съобщава ТАСС.

"Безопасните и ефективни ваксини ограничават разпространението на вируса, спасявайки хиляди животи и позволявайки на милиони американци да започнат да се връщат към нормалния живот. През следващите дни ще чуем повече от федералните центрове за контрол на заболяванията и превенция по отношение на техните препоръки", каза Байдън.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес