Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ пускат още визи за сезонни работници

17 юли 2017, 21:40 часа • 1971 прочитания

Администрацията на Тръмп обяви увеличение на визите за сезонни работници, от които до голяма степен зависят курортите в САЩ, но е малко вероятно движението в средата на лятото да облекчи националния недостиг.

Почивните ваканционни дестинации в САЩ, включително „Мар-а-Лаго” на президента в Палм Бийч, Флорида, зависят от десетки хиляди временни работници през лятото и зимата, много от които са младежи от Източна Европа и Азия. За това лято бяха отпуснати 66 000 визи "Н-2В", но от курортите от Мейн до Флорида по източното крайбрежие на САЩ се оплакаха, че нямат достатъчно персонал.

В понеделник Министерството на вътрешната сигурност заяви, че ще позволи на още 15 000 работници да влязат в страната през този сезон, но само за бизнеса, "който може да понесе непоправими щети" без тях, предаде AFP.

Предвид времето за обработка на документите между 30 и 60 дни, ефектът от мерките няма да е голям, очаква туристическата индустрия.

През юни седем сенатори, представляващи щати с важни дестинации за лятната ваканция, поискаха да бъде удвоен броят на визите H-2B. Същевременно от хотели, ресторанти и други в сектора на услугите казват, че те зависят от чуждестранните работници, защото е по-трудно да се наемат млади американци, които да работят за 10-15 долара на час четири месеца през лятото.

Джош Бас, президент на търговската камара в Северна Каролина, казва, че недостигът на визи H-2B прави нещата за по-трудни за местния бизнес и е довел до не едно затваряне на обекти.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес